6.Sınıf Kümeler Konu Anlatımı
6.Sınıf Kümeler Konu Anlatımı
6.Sınıf Kümeler Konu Anlatımı Küme, hepsi farklı olan nesnelerden oluşur. Nesneler harfler, sayılar, haftanın günleri, geometrik şekiller veya insanların isimleri gibi herhangi bir şey olabilir.6.sınıf kümeler konu anlatım ve testlere ulaşabileceğiniz bu sayfamızı okumaya devam edin!
Küme Nedir ?
İyi tanımlanmış ,farklı nesneler topluluğuna küme denir.Kümeler hakkında bilmemiz gereken temel özellikler vardır.
- Küme isimleri büyük harf ile isimlendirilir.(Örnek : A,B,C,D,F)
- Küme içerisindeki her bir nesne “Eleman” olarak adlandırılır.
- “∈” sembolü eleman , “∉” sembolü eleman değil olarak gösterilir.
Hatalı Soru : Sınıftaki bazı yaramaz öğrenciler kümesi oluşturunuz.
Doğru Soru : Sınıfta matematik sınavından 100 alan öğrencilerin bulunduğu kümeyi oluşturunuz.
Hatalı sorumuzda herhangi bir kesinlik yoktur ve küme içine alınacak elemanlar herhangi bir kesin bilgiye dayanmamaktadır.Bundan dolayı soru hatalıdır ve küme oluşturulamaz.
Küme Gösterimi Nasıl Yapılır?
3 farklı küme gösterim yöntemi bulunmaktadır.Bunlar Venn Şeması,Liste Yöntemi,Ortak Özellik Yöntemi olarak adlandırılabilir.Gelin bu yöntemleri örnekler ile birlikte öğrenelim. 😊
Venn Şeması
‘Venn Şeması’, farklı veri kümeleri arasındaki ilişkileri vurgulamanın kolay bir yoludur.Hangi nesnenin hangi kümede olduğu kolaylıkla belli olur.Özellikleri ;
- Elemanlar kapalı bir alan içerisinde başlarına nokta konularak gösterilir.
- Boş kümeyi göstermek için boş daire çizilir.
- Boş küme “∅” ile gösterilir.
- Küme dairesinin içerisinde farklı bir küme dairesi çizebiliriz.Örn : Dünyadaki ülkeler kümesinin içerisinde avrupa ülkeleri , asya ülkeleri gibi kümeler oluşturabiliriz.
Liste Yöntemi
Küme adı = {küme elemanları} şeklinde gösterilir.Venn Şemasından farklı olarak daire v.s şekil çizilmez.Küme elemanları süslü parantez içerisinde gösterilir.Örnek kümeler ;
A = {1,2,3,4,6,7,8,9}
Ü = {Türkiye,Almanya,Fransa,Azerbeycan,Güney Kore}
Yukarıdaki 2 örnek liste yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur.
Ortak Özellik Yöntemi
Liste yöntemi ile çok benzer bir yöntemdir.Küme Adı = {ortak özellik adı} şeklide gösterilir.Hemen örnek vermek gerekirse ;
A = {rakamlar} bu örnekte rakamların 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olduğunu biliyoruz.Dolayısıyla bunları tek tek küme içerisinde yazmak yerine direkt olarak rakamlar olarak yazıyoruz.Gayet mantıklı ve kullanışlı bir küme gösterim yöntemidir.
Tüm bu gösterimlerde küme eleman sayısı s(A) = … ile gösterilir.Örneğin 5 elemanlı B kümesinin eleman sayısı s(B)=5 ile gösterilir.
6.Sınıf Kümeler Konu Anlatımı arayan öğrencilerimize özel olarak hazırladığımız bu sayfa ücretsiz olarak alosinav.com tarafından paylaşılmaktadır.Kümeler test pdf dosyası ve diğer tüm konu testlerine ücretsiz olarak sitemizden ulaşabilirsiniz.