Üniversiteyi Kazanamayan Öğrencinin Psikolojisi
Üniversiteyi kazanamayan öğrenci psikolojisi, gerek hayal kırıklıkları gerekse tekrar bu duruma düşebilme kaygısı ile olumsuz yönde etkileniyor. Öğrencilerin bu durumlar ile baş başa kalmaması adına ise gerek ailelerin gerekse öğrencilerin kendilerinin sınav psikolojisi noktasına sınava hazırlanma aşamalarında önem vermesi gerekli oluyor.
Sınavlara Yönelik Psikoloji
Öğrencilik hayatının geçiş döneminde sınavlar gündemde her daim olur. Sık yapılan bir hata, sınavın neyi temsil ettiğini, hazırlanmanın amacını veya hayalini unutmaktır ve sınav bir hedef olarak belirmeye başlar. Durum verimli öğrenme, zaman yönetimi, psikolojik ve çevresel gibi konuların ötesine geçebilir. Bu, çeşitli nedenlerle desteğe ihtiyaç duyan kaygı sorunlarına işaret eder.
Öğrenciler, kendilerine özel hazırlanan bir programla kendilerini ve biyolojik mekanizmalarını öğreniyor ve korkularıyla yüzleşme becerisi kazanıyor. Sınava hazırlananlar, stresin temel yapısını ve ayrıntılarını öğrenerek, ömür boyu kullanacakları bir dizi beceriyi de edinebilirler. İnsanların sınav sürecinde yaptığı en temel hatalardan biri, “Yılda milyonlarca problemli bir havuzda yüzmem gerekiyor” diye düşünmektir. Nasıl ki kişinin öz farkındalığı kişinin öğrenme stilini ortaya koyuyorsa, ‘test yılı’ nicel öğrenmeden kaliteli öğrenmeye geçiş yapar. Ardından rahat ve bilinçli bir hazırlık başlar. Sınavlara yönelik psikoloji bu nedenle oldukça önemli bir noktadır.
Sınav Stresi
Sınav stresi öğrencilerin başarısız olma, ailelerine karşı mahcup hissetme ve herkes bir yerlere giderken gidemeyecek olma gibi düşüncelerle artış gösterir. Bunun yolu ise gerekli noktada gerekli yardımı almaya açık olmaktır.